Waar is dit nu eigenlijk van gemaakt?

Soms vraag je je wel eens af waar een artikel eigenlijk van gemaakt is. Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaald materiaal? Hier de meest voorkomende materialen in onze winkel en hun eigenschappen op een rijtje:

Katoen

Katoen is een plantaardige vezel die aan de zaden van de katoenplant groeit als witte pluizige bollen. Na bewerking zijn deze uitstekend geschikt voor het spinnen tot fijn garen. Katoen is als vezel sterk en daarmee heel lang bestand tegen slijtage; het is nat zelfs sterker dan droog. Textiel gemaakt van katoen is luchtdoorlatend en het heeft uitstekend vermogen om vocht op te nemen: het is sterk absorberend. Het voelt prettig aan op de huid.  Katoen neemt heel veel vocht op, maar het droogt het niet zo snel. Het wordt ook vaak gemengd met andere vezels. 

Wol

Wol is een natuurlijke vezel van dierlijke afkomst: de meeste wol die gebruikt wordt is van schapen. De beste kwaliteit heeft scheerwol, hiermee wordt onbeschadigde wol bedoeld, die van een levend schaap is geschoren. Schapenwol is er in verschillende variëteiten, zoals wol van het Shetlandschaap (shetlandwol) en het Merinosschaap. De eerste geeft dikke wolvezels, de tweede, merinowol, heel fijne wolvezels; het verschil is te merken in het gevoel op de huid. Hoe dikker de vezel, hoe meer huidirritatie.

Ook andere dieren geven wol: een heel zachte lichte wol, angora, komt van het angorakonijn. Kasjmierwol (ook: cashmere) komt van de kasjmiergeit, de angorageit geeft wol die mohair wordt genoemd, net als de textiel die hiervan is gemaakt. Alpacawol komt van de alpaca, een soort lama die in de Andes wordt gehouden.

Wol houdt de warmte heel goed vast doordat de tussen de vezels veel lucht zit. Wol kan uit de lucht veel vocht opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Wol voelt zacht aan en is elastisch en goed ademend. Wol neemt niet snel vuil aan, door de lanoline (wolvet) die het bevat. Wol werkt brandvertragend: het brandt niet, maar schroeit. Een nadeel is dat het zwaar is en dat het soms kriebelt.

Viscose

Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Viscose draagt net zo prettig als katoen, terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Viscose is makkelijk te verven en geeft  licht- en wasechte kleuren stralend weer. Viscose heeft bovendien een hoog vochtopnemend vermogen. Andere namen voor viscose zijn ook: kunstzijde en rayon.

Modal

Modal is textiel gemaakt uit modalvezels. De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscose, dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen, in dit geval cellulose. Meestal wordt hiervoor cellulose uit beukenhout genomen. Het resultaat is een vezel die vergeleken met viscose een hogere sterkte en rek. Verdere voordelen zijn een snelle vochtopname en de vezel is makkelijk te kleuren. Krimp en kleurechtheid komt overeen met katoen.

Lyocell of Tencel

Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces. Deze nadelen heeft men bij lyocell ondervangen door een nieuw oplosmiddel te gebruiken en door het proces zo te veranderen dat een gesloten kringloop ontstaat, waarbij het oplosmiddel teruggewonnen wordt.

De eigenschappen van de vezel komen over het algemeen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder. Lyocell wordt ook onder de merknaam Tencel op de markt gebracht.

Viloft

Viloft is gemaakt uit pulp van de eucalytus plant en is dus 100% natuurlijk . Viloft vezels bevatten veel lucht, waardoor ze zorgen voor voor een uitstekende isolatie. Ze voeren snel  vocht af en heeft een hoog ademend vermogen. Viloft vezels voelen zacht en licht aan op de huid en remmen de groei van bacteriën op een natuurlijke manier. Hierdoor is dt materiaal uitermate geschikt voor thermokleding, licht en warm. Onderkleding gemaakt van Viloft is wasmachinebestendig.

Microfiber/Microvezel

Microfiber of microvezel is gemaakt van polyester en polyamide. Door dat er heel veel fijne draden gebruikt worden, voelt het zacht aan, als een natuurlijke stof. Textiel hiervan gemaakt is licht van gewicht, sterk, rekbaar, waterafstotend, ademend, krimpvrij, vormvast, goed te reinigen en sneldrogend.

Polyamide

Polyamide, ook wel Nylon genoemd, is een synthetische vezel, licht van gewicht, makkelijk te vouwen. Het is sterk, het scheurt niet, het kreukt niet, behoudt zijn vorm en droogt heel snel. Het is elastisch en waterafstotend. Het mag niet warmer dan 40 graden gewassen worden en niet in de droger.

Polyester

Polyester is een gladde, lichte, duurzame stof, die zacht aanvoelt. Het is vormvast, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee en het droogt heel snel. De hittebestendigheid van polyester is beter dan die van polyamide. De elasticiteit is hoger dan die van polyamide. Polyester is dus zeer geschikt als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waar­van de vorm behouden moet blijven. Polyester neemt vrijwel geen vocht op in normaal klimaat. Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan.

Elasthan

Elasthan zorgt voor de elasticiteit in alles wat we willen dragen. Hoe meer elasthan, hoe rekbaarder het artikel wordt. In steungevende of corrigerende artikelen wordt veel elasthan gebruikt. Elasthan wordt verwerkt doordat het met andere garens omwikkeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan katoen bij sokken of polyamide (nylon) bij panty's. Andere namen voor elasthan zijn ook Lycra of Spandex. Het materiaal is goed bestand tegen zonlicht en zout water. Wel moet je uitkijken met warmte. Artikelen die elastisch moeten blijven kunnen beter niet in de hete wasdroger of op of bij de verwarming gedroogd worden.

 

Bezig met laden...
Bezig met laden...