Bodystyle voor beenmode en bodyfashion voor hém en haar

materialen

Soms vraag je je wel eens af waar een artikel eigenlijk van gemaakt is. Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaald materiaal? Hier de meest voorkomende materialen in onze winkel en hun eigenschappen op een rijtje:

VISCOSE

Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Viscose draagt net zo prettig als katoen, terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Viscose is makkeliijk te verven en geeft  licht- en wasechte kleuren stralend weer.  Viscose heeft bovendien een hoog vochtopnemend vermogen. Andere namen voor viscose zijn ook: kunstzijde en rayon

LYOCELL

Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Lyocell wordt milieuvriendelijker verwerkt, door een nieuw oplosmiddel te gebruiken en door het proces zo te veranderen dat een gesloten kringloop ontstaat, waarbij het oplosmiddel teruggewonnen wordt.  De eigenschappen Lyocell komen over het algemeen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder.

MODAL

Modal is textiel gemaakt uit modalvezels. De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscose, dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen, in dit geval cellulose. Meestal wordt hiervoor cellulose uit beukenhout genomen. Het resultaat is een vezel die vergeleken met viscose een hogere sterkte en rek. Verdere voordelen zijn een snelle vochtopname en een zeer goede aanverfbaarheid. Krimp en kleurechtheid komt overeen met katoen.

 

ELASTHAN

Elasthan  zorgt voor de elasticiteit in alles wat we willen dragen. Hoe meer elasthan, hoe rekbaarder het artikel wordt. In steungevende of corrigerende artikelen wordt veel elasthan gebruikt. Elasthan wordt verwerkt doordat het met andere garens omwikkeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan katoen bij sokken of polyamide (nylon) bij panty's. Andere namen voor elasthan zijn ook lycra of spandex. Het materiaal is goed bestand tegen zonlicht en zout water. Wel moet je uitkijken met warmte. Artikelen die elastisch moeten blijven kunnen dus beter niet in de hete wasdroger of op of bij de verwarming gedroogd worden.